Miljöpåverkan av att välja päls riktig päls

Päls känns fantastiskt mot huden, den är varm och lyxig och är ett av de äldsta tygerna i historien. Älskar du päls lika mycket som vi? Då har vi goda nyheter. Päls är också bra för miljön!

Fördelarna med att välja äkta päls jämfört med falsk päls

Har du fått höra att falsk päls är bättre än äkta päls? Det är helt enkelt inte sant. Att välja att bära falsk päls är en av de värsta sakerna du kan göra om du bryr dig om miljön.

Naturlig päls är biologiskt nedbrytbar, och när din päls har nått slutet av sin livslängd (vanligtvis mellan 20-30 år) kan den grävas ner, återföras till marken, användas för att gödsla din trädgård. Däremot tillverkas falsk päls av nylon och polyester. Båda ämnena kommer från fossila bränslen. Detta innebär att när en päls av falsk päls har slutat sin livslängd kommer den att hamna på en soptipp.

I deponin kommer det att ta flera decennier att brytas ner innan den hamnar i mikroplaster. Dessa är särskilt skadliga för våra vattendrag och för det marina livet. Oavsett om du väljer vild päls eller odlad päls kommer äkta päls från en naturlig källa. Den är helt ekologisk och fri från kemikalier som kan vara skadliga både för miljön och för mänskligt liv.

Har du bestämt dig för att äkta päls är rätt val för dig? Du måste bestämma dig för om du vill ha vild päls eller odlad päls. Båda är lika bra för miljön, men på olika sätt. Låt oss dela upp det:

Miljöpåverkan av att välja vildpäls

Det finns många människor i världen som fortfarande jagar och fångar djur för att försörja sina familjer och försörja sig själva. I några av världens vildaste och mest avlägsna miljöer bidrar försäljningen av pälsskinn från vilda djur till att skapa en livsviktig inkomst för några av världens mest avlägsna och inhemska samhällen. Dessutom fastställer regeringarna i de länder som är värd för dessa samhällen strikta regler och kvoter för hur många djur som får fångas och dödas varje år.

Detta bidrar till att upprätthålla miljöns känsliga ekosystem och till att se till att antalet populationer av vissa djur inte blir för högt, vilket skulle innebära en risk för både människans liv och livet för andra djur som lever i ekosystemet. Många människor hänvisar till vild päls som ”skuldfri päls” eftersom hela djuret i allmänhet används, både som föda för ursprungsbefolkningen som fångade det och som föda för andra djur. Pälsen är en biprodukt av detta och garanterar att hela djuret respekteras och att inget går till spillo.

Beställ din päls på Vivanilla.se

brown fur coat

Miljöpåverkan av att välja odlad päls

Det finns också positiva miljöeffekter av att välja odlad päls. De rävar och minkar som lever på pälsfarmerna matas med animaliska biprodukter från andra viktiga industrier: till exempel skickas avfallsprodukter från kyckling- och mejeriindustrin till pälsfarmerna för att ge näring åt dessa djur. Detta förhindrar att avfallet från dessa industrier hamnar på soptippar och har en negativ miljöpåverkan.

De flesta ansvarsfulla pälsdjursfarmer tar också emot djuravfall och biprodukter från sin egen industri och använder detta för att producera biogas för att minska efterfrågan på fossila bränslen. Denna gas omvandlas till jordbruksgödsel som jordbrukarna använder för att odla mat på ett mycket mer hållbart sätt som i slutändan är bättre för miljön.

Päls är en av de mest naturliga, hållbara och hållbara produkterna i modevärlden.

Pälsens miljöpåverkan: Bearbetning av päls

Är du miljömedveten? Då har vi goda nyheter. Vi vet redan att päls är ekologisk, hållbar och biologiskt nedbrytbar. Men vad händer med pälsen när den bearbetas? Är pälsbearbetning dåligt för miljön?

Produktion och färgning av alla kläder eller material kan aldrig vara miljöneutrala. Men när det gäller pälsindustrin är nyheterna bättre än vad du kanske förväntar dig.

En skonsam process

Pälsdressing och färgning behöver inga skadliga kemikalier för att avlägsna skinnet. I själva verket är processen utformad för att bevara pälshår och hårsäckar. Därför använder industrin endast relativt godartade och skonsamma kemikalier. Dessa är till stor del alunsalter, inklusive aluminiumsulfat.

Alun har använts i hundratals år för vattenrening och för att sänka pH-värdet i trädgårdsjord. De har också medicinska användningsområden. I vilka andra produkter kan aluminiumsulfat användas? Det är vanligast i antiperspiranter och insektsmedel.

Om du bryr dig om miljön är päls fortfarande ett av de bästa materialen du kan välja.

Beställ din päls på Vivanilla.se

woman in gray and black fur coat standing